neděle 28. prosince 2014

Rajčatovo kokosová polévka s chilli a zázvorem


Tuhle polévku jsem poprvé ochutnala u nás na Vinopě v rámci jejich vitální kuchyně. Pátrala jsem po receptu, protože mi nečekaně velmi zachutnala, Nicméně místní kuchyně se o svá tajemství nedělí. Nevadí, pátrala jsem a zkoušela a nakonec jsem zjistila že Gordon Ramsay uvařil v podstatě totožnou polévku, asi tolik k výrobnímu tajemství místní restaurace :-). 
Je zajímavé, že ačkoliv kombinace chutí zní šíleně, výsledný pokrm však chutná velmi lahodně. Na začátku cítíte rajčata a zázvor, později chuť přechází do jemných tónů kokosového mléka a štiplavosti chilli a ve finále to spolu skvěle ladí. 

Na 4 skromné porce:
  • 500 g rajčat
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule nakrájená nahrubo
  • 2,5 cm zázvoru, oloupaného a nakrájeného na plátky
  • 2 stroužky česneku na jemné plátky
  • lžička drceného římského kmínu
  • lžička kurkumy
  • 4 bobkové listy
  • 100 g kvalitního protlaku
  • 400 g kokosového mléka (1 plechovka)
  • lžíce cukru (nebo dle chuti)
  • 1 chilli paprička najemno (pro milovníky pálivého nechávám semínka)
  • pepř a sůl
  • lžička pražených kokosových vloček na ozdobu (volitelně)
  • hrst lístků bazalky nebo koriandru - podle chuti
Rajčata umyju a na jejich špicce nakrojím do kříže. V hrnci nechám vařit dostatečné množství vody a jakmile začne bublat, rajčata do ní vyklopím. Do mísy naliju ledovou vodu. Po půlminutě varu rajčata sliju a okamžitě přemístím do připravené ledové vody.
Postupně nabodávám na vidličku a loupu z kůže. Pokrájím na čtvrtiny a vykrájím "bubáky".

Na pánvi rozpálím olej a orestuji na něm cibuli, jakmile zesklovatí, přidám zázvor a česnek. 
Přidám špetku soli, pepře, chilli, 4 bobkové listy, kurkumu i římský pepř a lžíci cukru. Restuji cca 3 minuty.

Pak přidávám rajčata i protlak a promíchám. Následuje kokosové mléko a 400 ml vody (odměřuju použitou plechovkou od mléka). Vařím 15-20 minut.

Vyndám bobkový list a promixuju tyčovým mixérem. Kdo má rád hladké krémové polévky, může i propasírovat. Ochutnám, případně přidávám sůl, cukr nebo pepř, záleží jak máte rajčatové věci rádi vy.

Na suché pánvi jemně orestuju kokosové vločky. Ty pak nasypu na servírovanou polévku společně s bazalkou či koriandrem. Podávám s křupavou bagetou. 

Dobrou chuť :-)  

Žádné komentáře:

Okomentovat