čtvrtek 1. ledna 2015

Dýňové dezerty 3 - dýňový koláč (pumpkin pie)


Veškeré fotky jsou z příprav na Silvestra, tak odpusťte že nejsou tak načančané, jako obvykle :-)



Nejtradičnějším dezertem je v USA jablečný páj - přesně ten co si střihl vedlejší roli v komedii Prcičky, tedy, až na den Díkuvzdání, tehdy hraje prim páj dýňový. 
Recept mám volně převzatý z Joy of Baking kam chodím často pro návod, inspiraci nebo i jen tak se pokochat.
Jde o kombinaci křupavého křehkého těsta, vrstvy pekanových ořechů s drcenými sušenkami (tahle vrstva absorbuje přebytečnou tekutinu z dýňového pyré a ořechy hezky ozvláštní texturu pokrmu) a hutného kořeněného dýňového krému. 

Křehké těsto je snadné, ale zároveň trochu záludné na přípravu. Všechny suroviny se musí propracovat co nejrychleji, aby se v mouce nevyvinul lepek a vzniklé těsto pak v troubě netvořilo bubliny, ale zůstalo vytvarované tak, jako když ho tam vkládáte. 
Proto je nutné využívat co nejvíce vychlazené suroviny a ruce nejlépe hodně studené :-). 

Je docela dobré, pokud máte a můžete využít food procesor - což je ten mixér s miskou, jenž má naspodu dva nože a seká. V menší verzi bývá součástí výbavy tyčových mixérů, ale na těsto by se vám hodil větší. Suroviny do něj nasypete a mixujete až je máslo s moukou na jemné hrudky, pak trochu zastříknete studenou vodou a znovu mixujete, ale jen chviličku, pak zkusíte nabrat trochu těsta do ruky a zmáčknout v dlani - pokud se slepí k sobě, máte tu správnou konzistenci, pokud má tendenci se rozpadat, přilijte ještě trochu vody. 

Jakmile se těsto lepí k sobě, vysypte ho na vál a rychle spojte rukama do tvaru koule, tu trochu zploštěte (abyste pak při vyvalování neměli tolik práce) a obalte folií. Dejte vychladit aspoň na hodinu do lednice. Ale klidně i o den dřív. Jen dejte pozor, aby vám folie těsnila a těsto neoschlo.


Na koláčovou formu o průměru 23 cm:

Křehké těsto:
  • 175 g mouky (hladká napůl s polohrubou)
  • špetka soli 
  • 14 g cukru
  • 113 g másla, nejlíp zmrzlého a nastrouhaného na hrubém struhadle
  • 30 – 60 ml studené vody (nejlépe i s ledem)


Křupavá vrstva:
  • 30 g zázvorových sušenek (já použila zbylé perníčky z Vánoc)
  • 30 g nahrubo podrcených pekanových ořechů

Dýňový krém:
  • 3 velká vejce
  • 420 g dýňového pyré
  • 120 ml šlehačky
  • 110 g hnědého cukru
  • 1,5 lžičky perníkového koření
  • ½ lžičky soli
  • nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče



Všechny suroviny nasypu do dostatečně velké vychlazené kovové nebo skleněné mísy, prokypřím rukama tak, aby mouka rovnoměrně obalila strouhané máslo.
Do food procesoru nasypu veškerou hmotu a promixuju asi 8 sekund. Přidám asi třetinu vody a promixuju znovu asi 3 sekundy.
Trochu hmoty vyndám a zkusím zmáčknout v ruce, pokud drží při sobě, mám hotovo, pokud se sype a rozpadá se, přidám ještě třetinu vody a promixuju 3 sekundy. Opět zkusím stlačit těsto.
Pokud již pěkně drží tvar, nasypu na vál, rychle splácnu to tvaru koule. Tu pak ještě trochu vypálím na placku – abych po vychlazení měla méně práce s vyvalováním. Zabalím do folie a dám alespoň na hodinu do lednice.

Perníčky a ořechy promixuju nahrubo a dám stranou.

Vyndám na vál vychlazené těsto z lednice. Párkrát do něj natluču válečkem a pak ho postupně rozválím na placku v průměru cca 25 cm a následně přesunu do formy. Přebytečné okraje ukrojím, tam kde kus chybí případně potřu vodou a dolepím ty ukrojené, zahladím špičkou nože do ztracena.

Na takto připravené těsto nasypu sekanou směs perníčků a ořechů a dám ještě jednou vychladit do lednice.
Pro snadnější vyjmutí z formy dávám pod těsto dva pruhy pečícího papíru, za které pak koláč zvedám

Troubu dám předehřát na 180 stupňů z obou stran.

V míse prošlehám vejce s cukrem a smetanou, až trochu nabudou na objemu a vznikne lehká a nadýchaná hmota. Pak pomalu přimíchávám dýňové pyré a perníkové koření a kůru z pomeranče.


Z lednice už naposledy vyndám formu s těstem a ořechovou směsí, poliju krémem a případně stěrkou uhladím a dám péct na 45 – 50 minut. Pak nechám vychladit do úplného vychladnutí.





Žádné komentáře:

Okomentovat