pátek 16. ledna 2015

Snídaně u Florentýny + Bruselské vafle


Vzhledem k tomu že Florentýna je tak trochu můj vzor a jednou bych chtěla jít v jejích stopách, a také proto, že je skvělá a vlastně mě jemně popostrčila k psaní blogu, když jsem váhala - a taky, a to hlavně, doma milujeme vafle a tenhle recept je naprosto skvělý, neboť vafle jsou krásně nadýchané a měkké - jsem jako další kuchařkovou recenzi zařadila právě nejnovější přírůstek do řad KPD - tedy Snídani u Florentýny aneb dopolední kuchařku pro dceru.



Snídaně u Florentýny je - jako všechny knihy z edice Kuchařka pro dceru - vlídným a obezřetným průvodcem pro všechny začínající kuchaře. Jasně vysvětlí všechny kroky a upozorní na možná úskalí. V několika ohledech se však liší, respektive se vyvíjí.
    V této kuchařce Florentýna uvádí nejen skvělé recepty a postupy, ale také uvádí stručné výživové benefity jednotlivých pokrmů. U každého receptu tak najdete ikonu střevíčků, a podle jejich počtu je doporučený pohyb ke spálení kalorií z daného jídla. Bohužel, snídaně jsou jídla převážně sacharidová, energeticky bohatá, a tak jsem snad nenašla ani jednu pořádnou snídani, u níž by byl jen jeden střevíček :-)

 Mimo to má "Snídaně" ještě jiná prvenství - oproti předchozím třem dílům nehraje na obálce prim červená barva, ale jasně svítivě tyrkysová - což pravděpodobně souvisí i s tím, že tuhle knihu si autorka vydala zcela sama. I grafická úprava je trochu jinačí - taková čistší, fotografie projasněnější. Ony všeobecně kuchařky v poslední době začínají být také uměleckými díly a já pak mám čím dál větší strach si nosit nové výtisky do kuchyně, protože je většinou něčím pocintám :-)

    Recepty tu najdete nejen na různé typy snídaní a svačin - od kaší, přes musli, následované mou oblíbenou kapitolou s lívanečky a vaflemi, nápady na skvělé pomazánky (včetně rady jak správně utřít), k němuž si můžete upéct i domácí pečivo. Pak kapitoly o sušenkách, ovoci a pitnému režimu - kde pro vás Florentýna připravila tipy na opravdu zajímavé dopolední nápoje. Následuje kapitola určená obědům do krabičky, které jsou velmi lehké a nezaplácnou vám žaludek na celé odpoledne. Obsahuje zejména saláty, těstoviny a spoustu nápadů na jejich vylepšení, dále slané koláče či vaječnou omeletu.
    Závěrem mě velice potěšila kapitolou věnovanou brunchi - tedy dopolední pozdní snídani pro přátele. Oceníte ji zejména, pokud máte přísun kvalitních vajec, protože vejce do skla, míchaná vejce, nebo křupavý toust s právě nakrojeným ztraceným vejcem, z něhož jako horká láva vytéká žloutek patří k brunchi zcela neodmyslitelně :-)

Knihu potřebujete, pokud vám dochází nápady na snídaně, svačiny i obědy do školy či do práce a vaření vás baví. Našla jsem na ní snad jednu vadu - nechce mi držet otevřená, když otevřu stránku někde z kraje knihy, ale věřím že se to časem poddá :-)
















K receptu - na tyhle vafle budete potřebovat mimo jiného také půlku čerstvých kvasnic a tak vřele doporučuji z druhé půlky zadělat třeba na rohlíky, recept na straně 126.



Na 10 vaflí které velmi rychle mizí:
  • 20 g čerstvého droždí - tj. půlka kostky
  • 200 ml vlažné vody (může být i perlivá)
  • 250 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 4 vejce pokojové teploty, bílky a žloutky zvlášť
  • 125 g rozpuštěného másla
  • špetka soli
  • 2 lžíce cukru krupice
  • lžíce oleje či sádla na pečení
TIP: do těsta přidávám leště dvě lžičky vanilkového extraktu, nebo část cukru nahradím vanilkovým, a nastrouhám kůru z jednoho biocitronu, těsto pak dostane ještě trochu šmrncovnější chuť ;-)


Do misky vložím kvasnice a zasypu lžičkou cukru. Vidličkou tři tak dlouho, dokud se z kvasnic nestane tekutá směs - ono se to opravdu stane bez přídavku vody či mléka! Přiliju vodu, přisypu pořádně vrchovatou lžíci mouky a zhruba 15 minut nechám vzejít kvásek - měly by se objevit bubliny a hmota zvětšit svůj objem; pokud se tak nestane, začněte znovu s jinými kvasnicemi.




Do mísy proseju mouku spolu se solí (aby byla dost promísená a rozprostřená a nepřišla ve větším množství do kontaktu s kváskem, to by byla jeho smrt), přiliju mléko, žloutky, máslo a kvásek. Intenzivně promíchám metličkou


Bílky se zbylým cukrem a špetkou soli vyšlehám do pěny. Ta musí být tak pevná, že po vytažení metličky budou špičky držet nahoru v pozoru a nikoliv se otáčet dolů. Následně sníh opatrně stěrkou zapracuju do těsta a nechám kynout 30 - 60 minut na teplém místě.








Aspoň deset minut předem zapnu vaflovač. Jakmile je opravdu hodně nažhavený, rychle ho potřu olejem a naběračkou naliju dávku těsta tak, aby byl zakrytý celý čtverec. Přiklopím víko a nechám péct. Nejdřív se neděje nic, pak začne unikat velké množství páry, pak to trochu ustane a pak vaflovač otevřu - obvykle po 6-7 minutách. Je ale možné že u vašeho stroje to bude jiný čas - držte se pozorování páry, jak přestane unikat, pomalu se chystejte k otvírání. Opečenou vafli dám vychladit na mřížku, aby se nezapařila a zůstala na povrchu křupavá. Udržování v mírně nahřáté troubě povoleno. Následně opékám další vafle, dokud mám těsto. Pak je možné je nazdobit jak je jen libo. U nás vede marmeláda - banán - šlehačka - granko. Někdy bez marmelády, někdy bez banánu. Ale šlehačka a granko je nutnost :-)

Opravdu jsem chtěla vyfotit vám i vafle nazdobené a ve větším množství. Jenže ony prostě jaksi... zmizely




Žádné komentáře:

Okomentovat