pondělí 16. března 2015

Chilli con carne a pozvánka na Hafo fest 2015


Velký kotel teplého Chilli con carne je pro mě osobně synonymem Hafo festu. Letos se koná již jeho 3.ročník (tedy vlastně 2., protože ten první byl prý "nultý") a už potřetí se ho účastním i já, jako "distributor" dobrot. Spousta účastníků žádalo recept, a tak jsem se rozhodla, že letos ho - jako pozvánku - zveřejním oficiálně. 

Mimochodem, právě při namáčení fazolí na nultý ročník Hafofestu, se mu povedlo si zabodnout do nohy nůž - takže cesta v jednu ráno na Hustopečskou pohotovost patří také k žážitkům s Chilli :-D

Pokud hledáte pouze recept na Chilli con carne, sjeďte níže k části "Recept" :-)


Hafo fest 


Hafo fest pořádájí mí kamarádi v čele s Petrem Pospíchalem - mým spolužákem už od školky ;-) jde o nízkonákladovou akci s bohatým programem - tedy přímo slovy organizátorů - multikulturní multižánrový mikrofestival - jehož hlavní vizí je udělat dobrou akci za málo peněz, takže všichni hrajou zadarmo a všechno bude hafo levný.

Akce se koná 18.dubna od 10 ráno v prostorech Hustopečského M-klubu; "oficiální" ukončení je ve 4 ráno dalšího dne. 

Na podrobný program mrkněte na stránku události na Facebooku - nicméně spousta kapel, divadel, workshopů a jiné další kultůry je jistá :-). Tak pokud máte tou dobou cestu přes jih Moravy, zastavte se, ráda vás uvidím :-).

Jak jsem psala v úvodu, pořádný kotel Chilli je již 3.rokem samozřejmostí, akce ale láká i spoustu vegetariánů, veganů a dalších (prosím neukamenujte mne, ale já to tak prostě cítím) alternativců - takže letos zvažuji i  zvláštní přípravu Chilli con adzuki.

Mimochodem, koho zajímají statistiky, tak z loňska mám nějaké poznámky k nákupnímu seznamu a tehdy padlo cca: 3 kg mletého hovězího masa, 2 kg cibule, více než 4 kg cukru, 1,5 kg másla, 3 l smetany (hlavně na panna cottu), a více než 30 vajec. 

Mimo to si můžete žhavit chuťové buňky na:




Recept


vzhledem k tomu, že vždy dělám chilli ve větším množství, je pro mne těžké odhadnout dávkování koření na méně porcí, navíc vždy průběžně ochutnávám a dolaďuji - tu přisypu oregano, tu přidám víc římského kmínu, a na závěr ještě jednu kosičku čokolády a ještě jednu - až to má tu správnou chuť. 

Jedna důležitá praktická poznámka - maso je důležité opékat po menších částech v dostatečně velké pánvi - aby se opravdu restovalo a opékalo, když ho na pánev dáte moc, bude se spíš dusit a nebude tak dobré. Na opékání masa a základu používám pánev, ale na vaření a probublávání pak přecházím na velký hrnec se silným dnem - ten můžete používat hned po opečení masa. 

Obvykle ráda používám fazoli malá černá ledvina - moc se nerozváří a zůstává pevná i po několikátém prohřátí. Lze sehnat ve zdravé výživě. 

Rajčatový protlak kupuji většinou dvakrát zahuštěný v tubě v DM drogerii - ve složení hlavně kontrolujte, aby nebyl už předem ochucený. Sekaná rajčata v konzervě už se dají sehnat běžně, jen cena je občas až prapodivně rozdílná - u nás v jednotě za 40, kdežto Lidl za 13 - přitom kvalita je stejná, jestli ne dokonce lepší v Lidlu. 


Na cca 6 - 8 porcí:


  • 500 g mletého hovězího masa
  • 200 g mletého vepřového masa - tučnější 
  • několik lžic sádla nebo tepelně odolného oleje na opékání
  • 2 cibule nakrájené nadrobno
  • 1 velikou červenou papriku, nakrájenou na kostky, nebo 2 menší
  • chilli papričky nadrobno dle požadované ostrosti - já startuju s půlkou jedné a pak přidávám
  • 2 stroužky třeného česneku
  • 2-3 lžičky drceného římského kmínu
  • 500-700 ml vývaru
  • 2 konzervy krájených rajčat
  • 2 lžíce kvalitního protlaku
  • půl sáčku sušeného oregana - při sypání promnout v rukou
  • 200 g fazolí (váha za sucha), uvařených - nejraději používám druh malá černá ledvina, případně v kombinaci s velkou červenou fazolí (ale ty pak vařím je zvlášť, každá se vaří jinak dlouho)
  • sůl, pepř a případně i trocha cukru dle chuti
  • několik čtverečků kvalitní vysokoprocentní čokolády, 1 rovná lžička kakaa
  • zakysaná smetana, koriandr a chléb nebo tortily k podávání
Den předem dám namočit fazole.

Všechny suroviny nakrájím a nachystám do misek, aby byli po ruce. Dám vařit fazole - řídím se návodem na obalu. 

Smíchám vepřové i hovězí mleté maso dohromady a trochu ho promnu, aby se rozmělnilo (nejlépe to jde rukama).

Na plotně dám rozehřát pánev se lžící oleje a na pánvi opékám asi 1/4 z celkového množství masa a stále promíchávám. Nejprve maso pustí šťávu, ta se začne odpařovat a nakonec se začne uvolňovat také tuk - v této fázi ještě chvíli maso opékám, až začne trochu hnědnout, pak zcedím. zcezený tuk vrátím do pánve a pokračuju s další čtvrtinou masa a tak postup opakuji, dokud není vše opečeno. Nakonec do pánve (nebo hrnce se silným dnem) vrátím už jen asi 2 lžíce tuku.

Do pánve (nebo hrnce se silným dnem) na rozehřátý olej nasypu cibuli a opékám asi minutu až povolí, pak přidám česnek, římský kmín a papriku i chilli. společně opékám další asi 2 minuty, než paprika trochu povolí. Pak vrátím do pánve veškeré maso, ještě chvilku opékám spolu. Zaliju vývarem, přidám rajčata, protlak, oregano, sůl, pepř i cukr dle chuti, promíchám a přivedu k varu. 
Zmírním plamen na minimum a nechám probublávat aspoň půl hodiny, ale i hodina je v pořádku - občas ale promíchám a kontroluji, zda se nepřichytává na dno. 
Po půl hodině přidám kakao a čokoládu a uvařené a zcezené fazole a promíchám. Nechám propojit všechny chutě dohromady - asi deset minut - a ochutnám, případně dochutím.  

Podávám buď zabalené do tortily se zakysanou smetanou, nebo jen s chlebem. Chilli se skvěle hodí jako záchranné jídlo do mrazáku - sama ho tam mám v několika krabičkách a v případě nouze je o teplou večeři postaráno.  




2 komentáře:

  1. Hlavně nezapomeň udělat čokomátový cheesecake ;) ten byl mocinky dobrý :D

    OdpovědětVymazat